The nature notes of an edwardian lady

Edith Holden

Jag ramlade in i en bok av denna dam på biblioteket. Jag skymtade den undangömd bakom massa andra böcker, den hade så fint omslag. Jag faller så lätt för vackra bilder och texter.

To Violers

Welcome, maids of honour
You do bring
In the spring
And wait upon her.

She has virgins many
Fresh and fair
Yet you are
More sweet than any.

You're the maiden posies
And so graced
To be placed
´For damask roses.

Yet, though thus respected
By - and - by
Ye do lie
Poor girls neglected.


- Robert herrick


May

"Shear your sleep in May & shear them all away"

Sparrows

Tortoise-shell butterfly
Buttercup
Pea-cock butterfly
Clover
Moon daisies
Iris
Dragon-fly


June 17th:

Saw a Red Admiral butterfly; picked a lot of wild Strawberries; numbers of Ghosts Moths howering over the grass in the evening now.




3405683528_b39a4fb82d_large
Tumblr_l0wlg5pvy11qzkmfho1_500_large
Buttercups_revisited_by_bypass2020_large


historier om schack

jag lyssnar på blues som jag fått av pappa. jag längtar efter honom, jag längtar efter mamma och mina bröder. jag längtar efter er, jag längtar efter malte och jag längtar efter skogar. jag längtar efter honom och jag längtar efter henne.

jag saknar stockholm och gubbarna som spelar schack i kulturhuset.

maria hade vandrat längs strandgatan igår och berättade om atmosfären just då den kvällen för mig. det var fint och jag kom på mig själv med att jag var så trött på allt det där innan men jag älskar det nu.


sen vill jag mest bara säga: DIN SATANS VULKAN KAN DU INTE LÄGGA AV SNART? JAG ORKAR INTE MED DET HÄR MER! DU FÖRSÖKER LURA MIG MED DINA VACKRA NORRSKEN; HA DET FUNKAR INTE! dö vulkan dö

pick och pack packa packa packa. nu börjar de åka hem en efter en, alla utom jag.


Just loving you


Det luktar så gott vid havet, tång och västkustssommar. Det saknar jag så himla mycket med Sverige, de varma vårdagarna då ingen kall atlantenvind blåser en i ansiktet. Och skogarna, jag saknar de stora träden, gläntorna och myrorna på marken. Det finns inga myror här, och inga granskogar. Det är kalt och platt och runtomkring en är det stora läskiga berg. Man lever lite som i en grotta, det är så märkligt. Och husen är både fina och hemskt fula, mycket ser ut som öststatsförfall, men jag gillar det ändå!

Puss


Canon in D

Det är första sommardagen här på Island imorgon. Det är lite märkligt för idag snöade det och vindarna blåste is i ansiktet på en. Jag har haft sönder min glödlampa därför har jag tända ljus istället, fem stycken faktiskt. Jag har även lila tulpaner på mitt bord och ett par fina nya skor som luktar kemikalier, de kostade flera tusen ska ni veta.
Det strömmar ut fin musik alá klassiskt ur min dator och mina ögonlock är tunga. 

Idag promenerade jag förbi fina hus, fula hus, en gammal fiskbod men tillhörande fisk hängandes utanför och solen sken. Jag kom till en flygplats och jag kom till en vagn där det stod "Tom tits experiment" på svenska. Jag vet inte vad som händer men på något sätt flyger tankarna förbi, blir inte färdigtänkta och orden blir inte skrivna som de ska. Det har varit två vulkanutbrott och om en vecka kommer mina själasystrar hit. Vad gör man och vad säger man? Jag nöjer mig med att gå på kyrkogårdar och titta på gravar.

Jag gråter för ingenting blir som jag vill eller tänker mig att det ska vara. Jag hatar att ha så mycket och ändå ingenting.

Och jag har hittat den perfekta tatueringen:






liten hemlis


Ps. detta är egentligen lite hemligt men den nedersta bilden är en beskuren Mr.P. D.s

Best of Street Chic by elle.com

Scd_blogStreet-chic-040510-bStreet-chic-033010-bLanvin_Paris-021-blogLanvin_Paris-017-blog

Jag vill verkligen ha alla outfits. Inte alla tillbehör, vita loafers är inte snyggt och kommer aldrig att bli. Men blommiga byxor och kjoldräkt står högt på min önskelista. Liksom högklackade skor.

Apropå vita loafers:


Laga til

Ordna och strukturera. Idag har jag nästan ritat klart porträttbilden, ni ska få se den snart. Jag har även strukturerat bland mina fotomappar. Här får ni lite jag hittade i mina gömmor:







kreatör krakk

rit rit skratch sudd bort erase. again and again. jag ritar en bild. jag målar en bild. så länge får ni ta del av lite andra bilder som ligger i min inspirationsmapp:


Round and round so good

Being blue being black burning breeze bursting back


leaving it (him) behind

änglar och himlar som sover. nu ska jag vandra vidare och titta tillbaka och tänka då var då och nu är nu. gråa hus och staket målade i starka färger. lördagsgodis och varma vindar. porträtt och masker, hagel störtandes hårt ner i marken. människor under luvor och höga skor. inget letande bara levande nu nu nu. låt leva detta liv så bra som det går och lukta på luften som är klar och drömma. äta kex och dricka kaffe. städa och gråta lite.

jag blev så rädd att jag trodde jag skulle få en hjärtattack.
jag brukar aldrig bli rädd.
samla och fånga.
ta fram och duka bort.



Bilder jag gjort själv för att illustera lite vad jag använder som tidsförstörelser/fördrivande.

people/animal arithmetic

du dyker upp hela tiden och du gror i min hjärna som en parasit. jag trodde  verkligen det skulle bli enkelt, att det skulle rinna ut i sanden. jag var helt övertygad men det var visst inte så fallet, du var inte lika flyktig och bortblåstbar. inte ens fast du befinner dig tvåtusenfyrtiosex kilometer bort.

ni dyker upp hela tiden. fyller upp mitt huvud. det är enkelt och svårt och allting kommer bli rätt i slutändan.

eg er med kvef och imorgon är min favoritdag på hela veckan. lördag.

Dq6nlnqtqq9vf1ijjlza6lbmo1_500_large













Wake up, comb my hair
Making food disappear
Riding bikes, making out
Elephants swimming down

You and I run away
Brushing ticks, so we must
Cover full of fireworks


Through your fingers, through a bean
I see it in your hands
You're rolling down the stream
You're in the sand

I see you're colourful
I see you in the trees
I see you're spiritful
You're in the breeze

walkin on a dream talking to myself will i ever see (you) again

20080618125208


Living in a rhythm where the minutes working overtime

Catch me I’m falling down
Catch me I’m falling down

Don’t stop just keep going on
I’m your shoulder lean upon
So come on deliver from inside
All we got is tonight that is right till first light





Reading news:

Läs det här:

DN

I klassiska krig drar männen ut till fronten och dör, men kvinnorna skyddas. I och med att kvinnorna är skyddade kan de ge sina barn, nästa generation, en möjlighet till ett bättre liv. När man förstör kvinnan och hennes underliv förnekar man samhället en chans till nästa generation. Jag tycker inte det är för hårt att kalla det för folkmord, säger Denis Mukwege.

Nzonga kidnappades av huturebeller, FDLR, och hölls bunden vid ett träd i sex månader, släppt endast vid de upprepade tillfällen hon våldtogs. För snart två år sedan lyckades hon rymma när FDLR ­attackerades av armén, och tog sig till Panzisjukhuset.


Shakespeare

Ur Som ni behagar:

"Ja, hela världen
En skådebana är, och alla mänskor,
Så män som kvinnor, spela på densamma.
Var har sin stund att komma och gå,
Och en har många roller för sin livstid."

Ur MacBeth:

"En skugga blott, som går och går, är livet;
En stackars skådespelare som larmar
Och gör sig till, en timmas tid, på scenen
OCh sedan hörs ej av. Det är en saga
Berättad av en dåre; låter stort,
Betyder intet."

bara ben

längtar efter nakenhet. sitter här utan byxor och känner mig fri. har alltid haft komplex för mina ben, vill oftast bara gömma dem. nu vill jag bara springa över ängar och känna luften.

luften mot mina bara ben.

eller nej förresten jag minns en gång i tiden då jag var rödhårig och trippade fram på klackskor i cannes. det vill jag ha. klackskor. då får man alltid snygga ben.  cannes skulle inte heller sitta fel.

var tog fransosen vägen?

20090502132436


What's on my mind?

Long skirts in creamy white, lavender and a bit blue. Combined with a silk top and new washed hair in a warm wind. Also bare feets in wet grass.

That's exactly what's on my mind. Sunset and long skirts.

20090521020132

De visuella bilderna. Är inne på nakenhet

3231768731_d1078b4dfe_o_large
20081230191016


Spiegel Im Spiegel

Jag lyssnar på Arvo Pärt och läser filosofi. Frågan lyder: Vem är du? Och sen fortsätter det. Har man väl börjat är svårt att sluta, om man nu skulle vilka sluta, om det går att sluta. Jag försöker att inte förlora mig totalt, och det går bättre och bättre för varje stund.
Just nu befinner jag mig i renässansen men vi tar det från början. Edens lustgård, en gång i tiden måste ändå allt ha blivit till av noll och ingenting. Eller?

Genom årtusendena har den vilda floran av mystiska förklaringar på de filosofiska frågorna vuxit fram. Säga vad man vill om dem, fascinerande är de i allafall. Liksom de grekiska filosoferna, naturfilosoferna som inte fokuserade på hur vi uppstod utan istället på frågor som hur vatten kunde bli till fisk och livlös jord till höga träd och vackra blommor (jag skulle dock inte kalla jorden för livlös men ni förstår poängen). Allt flyter och varar för evigt.

"Ingenting av det som existerar i sinnesvärlden är varaktigt" - vi kan ha vaga föreställningar eller antagen om det som tillhör sinnesvärlden. Säker kunskap kan bara förnuftet ge oss, sade Platon. Alla våra sinnen är knutna till kroppen och är därför opålitliga. Förnuftet bor i den odödliga själen, och själen kan se in i ideérnas värld, eftersom de inte är materiell. Längtan till själens boning är kärleken, eros. Tillbaka till ursprunget, ut ur kroppens fängelse. Ett idealliv som få kan förverkliga, om ens någon. Det är så lätt att klamra sig fast vid spegelbilderna, det hade han rätt i den där Platon. Om skuggorna av allt inte ens längre upplevs som skuggor glöms även själens odödlighet bort (se grottliknelsen).

Aristoteles och Platon, ack vad dessa män tänkte och funderade. Vi vandrar vidare i träsket. När upplever vi den högsta graden av verklighet? Enligt Platon när vi tänker med förnuftet och enligt Aristoteles när vi använder våra sinnen. Till skillnad från Platon ansåg Aristoteles att det i människans själ bara finns reflexer av tingen och naturen. Alltså är naturen den egentliga världen. Jag är benägen att hålla med Aristoteles, även om Platon har sina poänger han med. Det är lätt att bli lite vilsen här, det är mycket att hålla reda på och grubbla kring.

Nu har vi hamnat vid en liten täppa: lyckan och etiken. Vad gör en människa lycklig? Enligt Aristoteles fanns tre former av lycka:

1. Ett liv fullt av nöjen och njutningar
2. Ett liv som fri och betrodd medborgare
3. Att vara forskare och filosof

Alla former måste finnas för ett lyckligt liv. Det är sant, men att att hitta den gyllene medelvägen är inte alltid så lätt:

Modighet - inte vara feg och inte vara dumdristig
Givmildhet - inte girighet och inte slöseri

Bara genom balans och måttfullhet kan man bli en lycklig, harmonisk människa, men vägen dit är inte precis guldkantad må jag säga.

Nu kommer jag hoppa förbi Sokrates, förlåt, men jag hastar vidare till cynikerna. Enligt dem är verklig lycka att göra sig oberoende av förgängliga, sköra, yttre ting såsom materiellt överflöd och politisk makt. Och eftersom lycka inte har någonting med det yttre att göra kan den uppnås av alla.  När den väl är uppnåd kan den inte heller försvinna. Så sant som det var sagt. Vill ni fördjupa er ytterligare kan ni checka in Diogenes och öltunnan.

Sedan har vi epikureérna och stoikerna. Ska vi uthärda smärta eller ska vi undvika den? Blir inte strävan efter att undgå smärta också det smärtsamt tillslut? Det är lite komplext det där.

" Gudarna behöver inte frukta. Döden är ingenting att ängslas för. Det goda är lätt att uppnå. Det skrämmande är lätt att uthärda." - Epikuros

Jag vet att jag ingenting vet och så fortsätter det i all oändlighet. Som ni märker är jag så ivrig att dela med mig  att allt blir lite förhastat och kortfattat. Förlora er gärna mer, grip tag i stammen och fånga löven. Titta, lär , humma och bli totalt förvirrade. Själv ska jag fortsätta med Kepler och Galilei. Renässansen är som sagt mitt NU.

Glad påsk

Sportmode är fulmode

Tydligen är det väldigt hypat att kombinera sportkläder med vanliga kläder därhemma i Sverige*. Det måste vara det fulaste jag någonsin skådat.  Tur att jag bor på Island så jag slipper se det.

H E R R E G U D

*läste även det i Marie-Claire. Kan vi gissa att trenden kommer från Amerika?


Fåglar, flickor och hav

















På gång

Det luktar fräscht i min lya. Städade och putsade så ni är det påskfint och jag är ledig i flera dagar och det känns alldeles jättekonstigt.

Snart kommer lite bilder och kanske en video eller två.

RSS 2.0